Fetma och Diabetes
Vi ser allt oftare överviktiga personer runt omkring oss. Samtidigt ökar antalet personer med folksjukdomen diabetes typ 2. Det här hänger ihop. En diabetiker kan inte ta hand om det socker han äter, utan den energin lagras som fett. Vad beror det då på? Förenklat kan vi säga att en diabetiker antingen tillverkar för litet insulin (diabetiker typ 1) eller har insulinsresistens (diabetiker typ 2). Insulinresistens innebär att kroppens celler inte tar emot insulinet på rätt sätt. Det naturliga vore då att sluta äta socker.
Men nej! Ät som vanligt och kompensera med insulin är budskapet. Resultatet är att insulinresistensen ökar och mer och mer insulin går åt och till slut upphör bukspottkörteln helt att fungera.Allt eftersom insulinet får sämre effekt lagras energin från sockret som fett i stället!
Fetma är inte en risk för diabetes, det är ett resultat av felbehandlad diabetes!
Ofta har man redan i början viss insulinresistens (prediabetes) utan att känna till det.
Alltså minska sockerintaget så blir du smalare och behöver mindre insulinmängder!
Men du blir inte av med sockret ändå. Alla kolhydrat bryts sönder just till socker i kroppen. Det går bara litet olika fort beroende på varifrån kolhydraterna kommer. Framför allt är det kolhydrater som finns i s.k. snabbmat som är farliga, men bäst är att dra ner på alla kolhydrater så mycket man kan. Det finns många med diabetes 2 som har kunnat sluta med insulin sedan mer än 20 år genom att minimera kolhydraterna.
Men var ska man då få sin energi ifrån? Ni har väl hört talas om att vi (liksom de flesta djur) lagrar överskottsenergi i form av fett för att användas när det inte finns mat! Alltså ersätter du energin från kolhydraterna med det fett du ändå vill bli av med! Genom att äta LCHF ställer du om din kropp till fettförbränning (s.k. ketogen kost). Undvik sötningsmedel eftersom du bör ställa om dig till att tycka om mindre söta varor. Gör det i lugn takt. Undvik processade varor eftersom de ofta innehåller onödigt socker. Byt ut potatis, Ris och pasta till olika kålsorter. Läs innehållsförteckningen! Där står mängden kolhydrater och sockret specificerat.
Det går utmärkt att äta LCHF även om man inte är diabetiker.
Varning! Du måste minska ditt insulinintag, men hur mycket är individuellt. Mät blodsockret mycket ofta till en början så du inte får farligt lågt blodsocker. Har du diabets typ 1 får du inte helt sluta med insulin.
Här kommer en länk om forskningen från tidningen Politiken i Danmark:
https://politiken.dk/indland/art7323692/Fire-%C3%A5rtiers-kostr%C3%A5d-til-diabetikere-er-forkerte
Och här länk till en start med LCHF:
Kommentarer
Fetma och Diabetes — Inga kommentarer
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>